beats by dre cheap

Dodik ili PBS BiH? Dodik! *)

Ne gledam TV, pa ni PBS, tj. takozvanu Televiziju BiH 1 ili kako se već sve to zove. Osim toga, ne palim se na dnevno-političke događaje osim u mjeri u kojoj svojom simbolikom upućuju na naše dublje probleme (osnovne uzroke anti-života kojeg živimo u postratnoj Bosni). „Događaj“ koji me motivirao da se oglasim svojom simbolikom ne upućuje ni na šta, jer nema simbolike... (Osim što je jasan znak da ja stvarno ne bih trebao gledati TV, al' šta ću kad su utakmice... )

 

Ne znam kako da nazovem uređivačku politiku PBS-a... Nešto što bi trebalo biti otvoreni program upriličen zbog tekućeg Evropskog prvenstva u fudbalu slika je i prilika ne nas samih, nego potpunog nedostatka ikakve svijesti (o bilo čemu) lidera našeg društva u svim oblastima života, pa i u onom medijskom. Hajde što program vode neke djevojke koje pojma nemaju ni o fudbalu, ni o TV-novinarstvu... Nije u tome problem; hajde, de... nacionalni ključ, nepotizam, „krevetac“, stalno zaposlenje za amidžićnu, sestričnu, ljubavnicinu kćer... Nisu djevojke krive što ne znaju raditi svoj posao... Niti su krive što im je neko naredio da se, pazi sad: napravi prilog o događajima u Širokom Brijegu za vrijeme i poslije dnašnje utakmice Hrvatska – Njemačka ne EP!

 

Na državnoj televiziji Bosne i Hercegovine, dakle, gledamo afirmativni prilog o tome kako su na teritoriji Bosne i Hercegovine građani te zemlje mahali zastavama druge države.

 

Nisam naivan, znam da u zapadnoj Hercegovini ima Bosne i Hercegovine koliko je ima u zapadnoj Crnoj Gori. I ne mislim da se sad trebamo hvatati za glavu što su kafići u Širokom Brijegu bili okićeni zastavama Republike Hrvatske i tzv. „Herceg-Bosne“; žalosno ali istinito, Bosanska djeca su podijeljena kao nikada do sada u njenoj historiji.

 

Govorim o PBS-u i nedostatku elementarne političke kulture. Nismo mi u dobrosusjedskim odnosima ni sa Srbijom ni sa Hrvatskom, pa da zbog toga „slavimo duh južnoslavenski“ i u Tuzli navijamo za Srbiju, u Bijeljini za Hrvatsku, zusammen, svi Bosanci... A onda u Nišu navijaju za Bosnu kad igra protiv Njemačke, a u Osijeku za Srbiju kad igra protiv Obale Slonovače... Naravno da se ne radi o tome...

 

Pade mi na pamet Milorad Dodik, „posljednji mohikanac“ velikosrpskog projekta u Bosni i njegov atak na PBS. Nije u pravu, naravno, ali... Razmišljam o nečem drugom... O Sanaderovim posterima po Sarajevu... I dolazim do zaključka:

 

Ako su patriotski opredijeljeni građani Bosne i Hercegovine (posebno Bošnjaci) kivni na srpske trobojke u Banja Luci kad igra Srbija, a i nije im nešto muka kad se hrvatske trobojke u Širokom Brijegu vihore kad igra Hrvatska, onda...

 

*Naravno da je naslov posta metaforičan! ;)

Moja borba
http://mojaborba.blogger.ba
12/06/2008 23:34